Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 – 16 martie 1957) a fost un sculptor, pictor și fotograf român care și-a dezvoltat cariera în Franța. Considerat un pionier al modernismului, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului 20, Brâncuși este numit „părintele sculpturii moderne”. În copilărie a arătat aptitudini pentru sculptat unelte agricole din lemn. Studiile formale l-au dus întâi la București, apoi la Munchen, apoi la Școala de Arte Frumoase în Paris între 1905 și 1907. Arta lui scoate în evidență linii pure geometrice ce pun în balanță formele inerente ale materialelor sale cu aluziile simbolice ale artei figurative. Brâncuși a căutat inspirație în culturi non-europene ca o sursă a exotismului primitiv, precum Paul Gauguin, Pablo Picasso, Andre Derain și alții. Dar alte influente apar din arta tradițională românească trasabile prin tradiții bizantine și dionisiace.
Această biografie este de pe Wikipedia / Citește mai departe (în engleză / în română)
Constantin Brâncuși a fost unul dintre fondatorii sculpturii moderne și unul dintre cei mai originali artiști ai secolului douăzeci. Sculpturile sale inovatoare au introdus abstractizarea și primitivismul în sculptură pentru prima dată, și au fost la fel de importante pentru dezvoltarea artei moderne precum picturile lui Picasso.
Sculpturile esențializate ale lui Brâncuși sunt larg recunoscute ca simboluri ale modernismului. Selecția materialelor sale include marmura și calcarul, bronzul și lemnul, iar amprenta sa personală prin sculptură îi consolidează poziția de lider al artei de avantgardă. A fost prieten apropiat cu Amedeo Modigliani și Marcel Duchamp, iar lucrările sale au inspirat diverși sculptori, de la Barbara Hepworth la Carl Andre și Donald Judd.
Brâncuși s-a născut în România în 1876 și a studiat în București. În 1904 s-a mutat la Paris, unde a trăit mai mult de cincizeci de ani și unde, începând cu a doua parte a anilor 1920, și-a constituit atelierul ca fundal neutru pentru lucrările sale. A fost încurajat de Auguste Rodin dar, din 1907, a început un proces de simplificare a personajelor sale până în punctul abstractizării. Forme de mare puritate și echilibru au rezultat din această rafinare.
Extras din prezentarea Tate Constantin Brâncuși: Esența lucrurilor / Citește mai departe (engleză)